Ordu’da Bentonit Maden İşletmeciliğine Karşı Köylüler Bilgilendirme Toplantılarına Devam Ediyor
GENÇAĞA KARAFAZLI
Ordu’nun Ulubey ilçesine bağlı Sayaca ve Çatallı mahallelerinde kurulmak istenen bentonit madeni işletmesine karşı Sayaca Köyü Çevre Platformu (SAYÇEP) kuran köylüler, bilgilendirme toplantılarına devam ediyor. SAYÇEP Sözcüsü Resul Ses, ikinci bilgilendirme toplantısında; Firmaların ilk etapta küçük bir alandan maden için yer altına indiklerini belirterek, “İlk etapta böyle giriyorlar, ondan önce girdikleri bölgelerde çok küçük noktalardan girdiler ve madenler bu hale geldi. bulunduğu mahalle ve köyleri kapsar.”
Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) ile geçtiğimiz ay başlayan ve Sayaca Mahallesi’nde düzenlenen halkı bilgilendirme toplantısının ikincisi gerçekleştirildi. Geçen ay Ordu Çevre Derneği’ni temsilen 84 vatandaş ve köylüler, bentonit madeni için “ÇED gerekli değil” kararına Ordu İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. SAYÇEP Sözcüsü Resul Ses, Yeni Sayaca Mahallesi Karı mevkiinde düzenlenen ikinci bilgilendirme toplantısında Ordu Çevre Derneği’ne destek ve desteklerinden dolayı teşekkür etti.
“ÜLKENİN HAYATI İÇİN GEREKİRSE EL VERECEĞİZ”
Resul Ses, başlattıkları bilgilendirme toplantılarının değerine dikkat çekerek, Bentonit madeninin nerelerde kullanıldığına dair şu bilgileri verdi:
“Vatan ve milletin menfaatine olan her şeyi destekler, gerekirse bizden gitmesi gereken bir şey varsa sorumluluğunu da kendimiz üstleniriz. Biz böyle bir gelenekten geliyoruz. Millete sahip çıkma geleneğinden geliyoruz.” yaşıyor ki devlet yaşasın millet burada ne kadar yaşayacak Bu madeni kim çıkaracak Çıktıktan sonra artısı eksisi ne olacak Bu maden bu köylüye fayda mı israf mı Şimdi o aşamada iş biraz daha teknikleşiyor, bu gerekçeleri kabul ettik, oturduk, kalabalık bir ortamda konuştuk, herkes soru işaretlerini sundu, onlar da bize bu işin teknik yönünü ve olası olumsuz durumları anlattılar.
“MAGRO YAPIMI MADENLER MAHALLEYİ VE KÖYLERİ KAPSAR”
Bu olumsuz durumlardan kısaca bahsetmek gerekirse, bu maden yerin 50, 70, 80 metre kısmen 100 metre altına çıkıyor, bu toprağın 100 metre altına indikten sonra adam ‘Ben bir yere gitmem, bu işi yapacağım’ diyor. haftalarca belli bir kısmı. ‘. İlk etapta bu şekilde girdiler ve daha önce girdikleri bölgelerde çok küçük noktalardan girdiler ve irili ufaklı mayınlar bulundukları mahalle ve köyleri kaplamaya başladı.”