Haber

Niğde’nin yöresel patatesi Leventbey’de hasat sezonu açıldı

Niğde’nin yöresel patatesi Leventbey’de hasat sezonu açıldı

NİĞDE – Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülen ıslah çalışmaları sonucunda ülke tarımına kazandırılan yerli patates ‘Leventbey’in hasadı yapılıyor.

Çiftçinin ve pazarın beklentilerine göre üretilen yerli çeşitlerin ülkemizde uyum yeteneği en yüksek çeşitler olduğunu vurgulayan Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, enstitüsünün geliştirdiği Leventbeyin hasadını yaptıklarını söyledi. Üreticilerin beklentileri doğrultusunda yerli ve milli patates ıslah çalışmalarının sürekli olarak yürütüldüğünü belirten Pırlak, “2005 yılından bu yana yürüttüğümüz ıslah çalışmaları sonucunda yerli ve milli 10 çeşit çeşidi ülkemizle buluşturduk. 8 çeşit çeşidin satış ve pazarlama hakkını yerli firmalara verdik, yerli firmalarımız da yerli ve milli çeşitler ürettiler.” Milli çeşitlerin üretim ve sertifikasyon çalışmaları devam etmektedir. Patateste küçük yumru dediğimiz en yüksek aşamadan, üreticilerimizin kullandığı sertifikalı düzeye gelene kadar geçen ortalama süre 6 yıldır. Enstitü olarak firmalara gelişmiş tohum sağlamak amacıyla bu tohumlar enstitümüzde geliştirilmekte ve bu aşamadan sonra sertifikasyon işlemlerini yürütmektedir. Bu ilk kez. “2023 yılında 2 çeşidimiz satışa sunuldu. Bundan sonra 6 çeşidimizin daha satışını göreceğiz. Artık tarladan sofraya uzanan zincirde yerli çeşitlerimizi hep birlikte göreceğiz” dedi.

Pırlak, yerel çeşitlerin sadece enstitü arazilerinde değil, tohum üretiminin yoğun olduğu illerde de üretildiğini belirterek; “Yerli ve milli tomruklarımızın üretimi Sivas, Kayseri, Bayburt ve Malatya’da devam ediyor. Çiftçilerin benimsediği, verim ve kalite açısından patates sektörünün istediği özelliklere sahip patates çeşitlerini geliştirmeye çalışıyoruz. Geliştirdikleri çeşitler ülkemizin iklimine uygun olup, ülkemizde uyum yeteneği en yüksek çeşitler olduğundan, “Piyasanın benimsediği ve istediği özelliklere sahip çeşitler” dedi. .

Bugüne kadar yerli ve milli 10 çeşit geliştiren enstitünün hedefi, kısa sürede yüzde 10’luk pazar payına ulaşarak sofraya geçmek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu